Bu Tablo Ne Anlatıyor? Sanat Eserlerinin Hikayeleri

2.900,005.900,00 *KDV dahil

Temizle

Açıklama

Sanat tarihinin en etkileyici yapıtlarını, sanatçıların yarattığı büyülü dünyayı Doç. Dr. Ebru Nalan Sülün ile keşfedin.

Ortam : Yüz yüze ve çevrimiçi seçenekleri ile

Tarih : 7,14,21,28 Ocak 2025 Saat: 11.00-13.00

Eğitmen : Doç. Dr. Ebru Nalan Sülün

Tabloların Derinliklerinde Kaybolmaya Hazır mısınız?

Sanat tarihinin en etkileyici yapıtlarını derinlemesine incelemek, sanatçıların yarattığı büyülü dünyaya adım atmak üzere sizleri yeni eğitimimize davet ediyoruz. Her hafta, farklı bir dönemin toplumsal dinamiğini, sanatçıların yaratıcılık süreçlerini ve eserlerin ardındaki derin anlamları keşfe çıkacağız. Bu yolculukta, sanatçıların yaşadığı dönemlerin sosyo-kültürel yapılarına, sanatçıların hayat öyküsüne, eserlerin teorik derinliğine, ele alınan sanatçıların yaşadığı dönemde sanat üreten diğer sanatçılardan ayrılan önemli özelliklerine odaklanacağız. Sanat yapıtlarını bu bağlamlarda ele alarak estetik, kuramsal, ikonografik yapıt çözümlemeleri gerçekleştireceğiz.

Her tablonun ardında saklı olan hikâyeleri, dönemin sosyo-kültürel özelliklerini ve sanatçıların bu eserleri yaratırken ne düşündüğünü anlamak için detaylı tablo okumalarımıza bekliyoruz.

Buluşma Noktası : Atölye serisi Teşvikiye Narmanlı Apartmanı’nda yüz yüze ve online seçenekleri ile gerçekleşecektir. Derslerin kaydı alınıp süreli olarak tarafınıza iletilecektir. Yüz yüze ve online katılım için farklı fiyatlandırma yapılmıştır.

  1. Hafta: Rönesans’ın Yükselişi – Leonardo da Vinci’nin Dünyası

Olgun Rönesans’ın en önemli ustalarından Leonardo da Vinci’nin iki başyapıtı olan “Mona Lisa” ve “Son Akşam Yemeği” ilk haftamızda bizlere rehberlik edecek. Bu hafta, Leonardo da Vinci’nin çıraklık döneminden ustalık dönemine uzanan yaşam öyküsü ve vefatına dek ürettiği eserlere dair bilgiler sunulacak. Ardından sanatçının en önemli iki başyapıtı olan “Mona Lisa” ve “Son Akşam Yemeği” eserlerinin çözümlemeleri gerçekleştirilecek. “Mona Lisa” nasıl ve neden meşhur oldu? Estetik özellikleri ve sembolik unsurları nelerdir? Da Vinci’nin keşfettiği ışık/ perspektif kullanımının özellikleri nedir? “Son Akşam Yemeği” ne anlatır? Da Vinci’nin “Son Akşam Yemeği” nin özellikleri, hikâyesi, estetik unsurları nelerdir? İlk hafta bu sorulara yanıt aranırken sanatçının yaşadığı dönemin sosyo-kültürel ortamına dair de önemli bilgiler edineceksiniz.

  1. Hafta: Barok Dönem – Caravaggio’nun Işığı

Sanat tarihinde keşfettiği dramatik anlatı dili, ışık tekniği ile derin bir iz bırakan Caravaggio, Barok dönemin en etkileyici isimlerinden biridir. Bu hafta “Aziz Matta’ya Çağrı” ve “Judith ve Holofernes” eserleri Barok Dönem’in genel özelliklerine paralel analiz edilecek. Caravaggio’nun tenebrizm (ışık-gölge) tekniği, barok dönem ile değişime uğrayan estetik unsurlar anlam bilimsel çözümleme ile ele alınacak. Caravaggio, nasıl bir yaşam sürdü? Eserleri ile hayatı ve yaşadığı dönem arasında nasıl bir bağ kurabiliriz? Resimlerin içerisinde var olan figürler, hikâyenin sunuluşu, estetik, sembolik unsurlar nasıl kurgulanmışlar? Hangi anlamları temsil ediyorlar? Bu hafta tüm bu soruların yanıtlarını öğreneceksiniz.

  1. Hafta: Romantizmin Coşkusu – Eugène Delacroix ve Devrim Ruhu

Fransız Romantizmi’nin en çarpıcı eserlerinden biri olan “Halka Yol Gösteren Özgürlük” Eugène Delacroix tarafından devrimin coşkusunu yansıtmak üzere yapılmıştır. Bu hafta, Delacroix’nin Fransız Devrimi’ni ifade eden en önemli eseri, Romantizm sanat akımı paralelinde anlatılacak. Tabloda yer alan figürlerin alegorik anlatımı, devrim döneminin idealizmini ve halkın özgürlük mücadelesini somutlaştırır. Bu eserin arkasındaki tarihsel bağlamı ve Romantizmin sanat dünyasındaki etkisini daha iyi anlamak için heyecan verici bir yolculuğa çıkıyoruz.

  1. Hafta: Realizmin Gücü – Gustave Courbet ile Toplumsal Gerçekçiliğe Bakış

Sanatta Realizm akımının öncülerinden Gustave Courbet, “Taş Kırıcılar” eseriyle işçi sınıfının zorlu yaşam koşullarını gözler önüne serer. Bu hafta, Courbet’nin toplumsal gerçeklikleri sanata taşıma cesaretini ve işçi sınıfının günlük mücadelelerini nasıl belgelediğini inceleyeceğiz. Courbet, bu yolla dönemin sosyal ve ekonomik koşullarına ışık tutar. Bu hafta;Courbet’nin toplumsal duyarlılığını, eserlerinde ve dolayısıyla dönem sanatında değişen gerçeklik algısını ve sanatçının sanat yoluyla toplumsal farkındalık yaratma çabasını anlamaya çalışacağız.

Bu dört haftalık serüvende, her bir tablonun sanatsal değerini ve tarihi arka planını derinlemesine inceleyerek sanat tarihinin etkileyici dünyasını keşfedecek, sanatçıların eserlerine yansıttıkları anlamı ve dönemin estetik anlayışını birlikte keşfedeceğiz.

Eğitmen: Doç.Dr. Ebru Nalan Sülün

Hacettepe Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü’nden mezun oldu. Resim Bölümü’nde yüksek lisans eğitimini tamamladı. Doktora eğitimini sanat tarihi alanında “Türkiye’de Çağdaş Sanat Koleksiyonculuğu (1990-2010)” başlıklı tezi ile tamamladı. Sülün, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Temel Eğitim Bölümü öğretim üyesidir. Batı- çağdaş sanat ve güncel sanat dinamikleri ile ilgili dersleri yürütmektedir.

Pek çok sergide küratör, sanat festivali ve etkinliğinde koordinatör, düzenleyici, sanat yönetmenliği gibi görevler üstlenmiş olan Sülün, ulusal ve uluslararası sempozyumlara katılmış, ulusal sanat yayınlarında sanat eleştirileri kaleme almıştır. “Habip Aydoğdu- KIRMIZI”, “Antalya’da Erken Cumhuriyet Dönemi Kültür-Sanat Ortamı” ve “Türkiye’de Çağdaş Sanat Koleksiyonculuğu” isimli üç kitabı olan Ebru Nalân Sülün, UNESCO- Uluslararası Sanat Eleştirmenleri Derneği (AICA-TR) üyesidir ve 2014-2018 yılları arasında AICA-TR’nin yönetim kurulu üyeliğini yürütmüştür.

Ek bilgi

Ortam

Online, Yüz yüze