Çok Güzelsin İstanbul: Zaman İçinde Bir Şehir (3 Hafta)

2.200,004.400,00 *KDV dahil

Temizle

Açıklama

İstanbul’un manzaraları, insanları ve hikâyeleriyle dolu bir yolculuk…

Ortam: Online ve ya Yüzyüze seçenekleri ile

Tarih: 4-11-18 Şubat Salı Saat: 20:00-22:00

Eğitmen: Fırat Şenol 

Buluşma Noktası: Atölye serisi Maçka Cad. Narmanlı Apt. No 24. Kat 2. “Bilge Alkor Koleksiyon Evi”. Teşvikiye/Şişli’de yüz yüze ve online seçenekleri ile gerçekleşecektir. Derslerin kaydı alınıp süreli olarak tarafınıza iletilecektir. Yüz yüze ve online katılım için farklı fiyatlandırma yapılmıştır.

İstanbul, yüzyıllar boyunca farklı kültürlerin, zamanların ve medeniyetlerin buluşma noktası oldu. Bu 3 haftalık atölyede, kentin dönüşümünü sanat, edebiyat, tarih ve gündelik yaşam üzerinden okuyacak, seyyahların, ressamların ve yazarların gözünden büyüleyici bir İstanbul panoraması ile karşılaşacaksınız. Sokaklarından meydanlarına, sofralarından siyasetine kadar İstanbul’un belleğini birlikte keşfedelim.

 

Birinci Hafta: İstanbul Manzaraları – Seyyahların ve Ressamların Gözüyle Şehir

16.yüzyıldan 20. yüzyılın başlarına kadar İstanbul’u ziyaret eden seyyahlar ve ressamlar, kenti nasıl gördüler? Bu hafta, Jean-Baptiste Vanmour, Antoine Ignace Melling gibi ressamların eserleri ve seyyahların kaleme aldığı izlenimlerle İstanbul’un mimari dokusunu, sokaklarını, meydanlarını ve insanlarını keşfedeceğiz. Yüzyıllar boyunca değişen manzaralarla, İstanbul’un nasıl bir ilham kaynağı olduğunu anlayacağız.

İkinci Hafta: İstanbul Sofraları – Lezzetin ve Kültürün Kesişim Noktası

Tarihi bir sofraya oturmaya hazır mısınız? Bizans döneminden Osmanlı İmparatorluğu’na İstanbul’un mutfak kültürünü inceleyeceğiz. Saray ziyafetlerinden halkın sokak yemeklerine, Ermeni, Rum ve Yahudi mutfaklarının etkilerini, baharatların ve egzotik tatların İstanbul sofralarındaki yerini keşfedeceğiz. Ayrıca, yemek kültürü üzerinden toplumun sosyal yapısına ve alışkanlıklarına da ışık tutacağız.

Üçüncü Hafta: İstanbul’un Hikâyeleri – Edebiyat ve Sinemada Şehir

Şehrin hikâyeleri, yazarların ve yönetmenlerin gözünden hayat buluyor. Bu hafta, Orhan Pamuk’un İstanbul nostaljisi, Ahmet Hamdi Tanpınar’ın “Huzur” romanındaki şehir tasvirleri, Halide Edip Adıvar’ın sokak betimlemeleri ve Yeşilçam filmlerindeki İstanbul’un büyüsünü ele alacağız. Edebiyat ve sinemada kentin kültürel, toplumsal ve bireysel hikâyelerle nasıl harmanlandığını tartışacağız.

 

Eğitmen Hakkında

Fırat Şenol; Hacettepe Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümünü “1970’lerde Devrimci Sanat ve Duvar Resmi” isimli lisans tezini tamamlayıp, yine aynı okulda özel öğrenci olarak yüksek lisans derslerini almaya başladı. Bizans sanatı, kültürü ve sanatsal ortamının yanı sıra, özellikle 19. Yüzyıl İstanbul dünyasının farklı arterlerine dair dersler alarak, kültür sanat ortamına dair çalışmalar gerçekleştirdi. 2014-2016 tarihleri arasında kurucusu olduğu Feymag platformunda yazılarını yayınladı.

Marmara Üniversitesi Radyo Tv ve Sinema bölümünde yüksek lisans yaptı ve “Türkiye’de 1990’lı Yıllarda Teknolojinin Sanat Etkisi” isimli tezi tamamladı. Çeşitli platformlarda gerçekleştirilen belgesellerde konuşmacı ve danışman olarak; İstanbul Apartmanları ve İstanbul Hafıza Durakları, Ankara Hafıza Durakları, Başrolde Mimarlık gibi belgesellerin gerçekleşmesinde katkılar sundu. “Marmara Üniversitesi, Galata Üniversitesi, Karakutu, 212 Photography Istanbul, gibi uluslararası kurumlarda İstanbul kent belleği üzerine seminerler vererek mentor olarak görevler almaya devam etmekte.

Çeşitli kurumlarda atölyeler düzenlemeye, sergilerde ve müzelerde turlar gerçekleştirerek özellikle İstanbul kent belleği üzerine çalışmalar yapmaya devam etmektedir.

Ek bilgi

Ortam

Online, Yüz yüze