Açıklama
12. dönem online kitap kulübümüz başlıyor! Bu dönem kitap kulübümüzde Çağdaş Kadın yazarları okuyacağız.
Ortam: Online (Zoom üzerinden buluşulacaktır)
Tarih: 4 Şubat, 4 Mart, 8 Nisan Salı günleri Saat: 20:00-21:30
Eğitmen: 1k1m / Duygu Özdemir
Tanıdık ama yepyeni bir deneyimin eşiğindeyiz.
“Okumak sadece bir zevk meselesi değil, aynı zamanda sözcüklere temas ederek dünyaya kavuşma meselesidir.”
Farklı türlerden okumalar bağlamında kitapları farklı bakış açılarıyla derinlemesine keşfedecek; tartışma alanını kitaplar ve okuma deneyimlerimiz üzerinden açtığımız keyifli sohbetlerle sürdüreceğiz. Okuduklarımızı tartıştığımız kitap kulübü toplantıları üç aylık bir süreç içinde ayda bir kere olacak şekilde bir buçuk saat olarak “zoom” üzerinden buluşacağız. Çeşitli temalardan yola çıkılarak seçilen kitaplar üzerinden inceleme ve ardından sohbet gerçekleştireceğiz.
*Dersi kaçıranlar için kayıt iletilecektir.
4 Şubat Salı,
Uygunsuzluk – Amina Cain
Günlük yaşamın sıradanlığında kendine özgü bir alan yaratmaya çalışan bir kadının hikâyesi… Karakter, toplumsal beklentilere uymayan varoluşunu sorgularken “Kendime ait bir oda değil, kendime ait bir boşluk istiyorum,” diyerek yeni bir özgürlük arayışına işaret ediyor. Kitap, sessiz bir başkaldırının öyküsünü fısıldıyor.
4 Mart Salı,
Üç Güçlü Kadın – Marie NDiaye
Fransa’dan Senegal’e uzanan üç farklı kadının yaşam mücadelelerini ele alıyor. Kitap, kadınların hayatın ağırlığı karşısında sergilediği dirençle, toplumun dayattığı kimlikler arasında kalışlarını etkileyici bir şekilde anlatıyor. Bir kadının “Hayatta kalmak bazen vazgeçmekten daha fazla cesaret ister,” dediği bir an, kitap boyunca yankılanan güçlü bir mesaj taşıyor.
8 Nisan Salı,
Baykuşlar Öterken – Janet Frame
Janet Frame, bir insanın zihinsel sağlık sorunlarıyla dolu bir geçmişi ve topluma yabancılaşmasını inceliyor.
“Sessizlik bazen bir dilin en güçlü hali olabilir,” cümlesi, karakterin iç dünyasının karmaşıklığını ve çevresine uyum sağlama çabasını özetliyor. Dingin bir melankoliyle yazılmış hikaye, sessizliğin güçsüzlük mü, yoksa en güçlü savunma mı olduğu sorusunu okuyucuya yönlendiriyor
Eğitmen Hakkında:
Duygu Özdemir lise eğitimini Sainte Pulcherie Fransız Lisesi’nde aldı ve Fransız Edebiyatına olan merakı onu Galatasaray Üniversitesi Fransız Dili ve Edebiyatı bölümüne yönlendirdi ve 2015’de mezun oldu. Daha sonra 2016’da Bilgi Üniversitesi Kültürel İncelemeler Yüksek Lisans programına başladı. Farklı iletişim ajanslarında içerik ve proje yöneticiliği deneyimin yanı sıra Kafka Okur, Artkolik, Hürses gazetesi gibi mecralarda kitap, mekan yazıları yayımlandı. Duygu Özdemir halen kitap ve mekan incelemelerinin yapıldığı 1Kitap1Mekan’ın kurucusu ve içerik yöneticisidir.