Açıklama
Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemlerinde sanatın gelişimi ve modernleşme sürecine adaptasyonuna uzanan yolculuk.
Ortam: Online ve ya Yüzyüze seçenekleri ile
Tarih: 16-23-30 Ocak, 6 Şubat Perşembe, Saat: 19.30-21.30
Eğitmen: Arda Can Özsu
Buluşma Noktası: Atölye serisi Maçka Cad. Narmanlı Apt. No 24. Kat 2. “Bilge Alkor Koleksiyon Evi”. Teşvikiye/Şişli’de yüz yüze ve online seçenekleri ile gerçekleşecektir. Derslerin kaydı alınıp süreli olarak tarafınıza iletilecektir. Yüz yüze ve online katılım için farklı fiyatlandırma yapılmıştır.
Bu modül, Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemlerinde sanatın gelişimi ve Avrupa’daki krallık ve imparatorluklarla olan etkileşimleri inceler. Hem yerel hem de gayrimüslim sanatçıların katkılarıyla şekillenen Osmanlı sanat sahnesinde, hat sanatı, minyatür ve mimari gibi geleneksel alanların modernleşme sürecine nasıl adapte olduğuna odaklanılır.
- Hafta: Osmanlı Sanatının Klasik Dönemi ve Batı ile İlk Temaslar
- Osmanlı İmparatorluğu’nun klasik sanat formları: hat, minyatür, çini ve mimari.
- 18.yüzyılda Avrupa ile sanat alanında başlayan ilk etkileşimler.
- İlk Batılılaşma hareketlerinin bu klasik sanat formlarına etkisi ve bu etkileşimlerin sanat alanında yarattığı değişim sinyalleri.
- Hafta: Tanzimat Dönemi ve Sanatta Batılılaşma Çabaları
- Tanzimat Dönemi ile başlayan sosyal ve kültürel reformlar ve bunların sanat üzerindeki etkileri.
- Resim ve heykel gibi Batı sanat akımlarının Osmanlı’da nasıl yankı bulduğu ve bu dönemde sanat alanında yaşanan dönüşümler.
- Müslüman ve gayrimüslim sanatçıların modernleşme sürecindeki katkıları ve bu sanatçıların eserlerinin modernleşmeyi nasıl yansıttığı.
- Hafta: Osmanlı’da Sanat Akademilerinin Kuruluşu ve İlk Profesyonel Sanatçılar
- Mekteb-i Sanayi’nin kurulması ve Osmanlı’da sanat eğitiminin modernleşme süreci.
- Osman Hamdi Bey gibi önemli figürlerin sanat dünyasında oynadığı öncü roller.
- Güzel Sanatlar Akademisi’nin ve Osman Hamdi Bey’in arkeoloji müzesi kurma çalışmaları ile Osmanlı sanatını toplum için daha erişilebilir kılma çabaları.
- Hafta: Osman Hamdi Bey ve Osmanlı’da Modern Sanatın Temelleri
- Osman Hamdi Bey’in sanatta modernleşmeye katkıları, arkeoloji ve güzel sanatlar alanında gerçekleştirdiği öncü çalışmalar.
- Sanayi-i Nefise Mektebi’nin (Güzel Sanatlar Akademisi) kurulması ve Osmanlı’da ilk modern sanat eğitimlerinin başlaması.
- Osman Hamdi Bey’in sanat tarihine kazandırdığı eserler ve bu eserlerin modern Osmanlı sanatındaki yeri.
Eğitmen Bilgi: Arda Can Özsu
Hacettepe Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümünde “Osmanlı ve Cumhuriyet Modernleşmesinde Gayrimüslim Sanatçılar” başlıklı yüksek lisans tezini yazdı. 2016’da kentsel değişim ve dönüşümü abisi Öncü Özsu’yla irdeledikleri “Özsu Evi: Hamamönü’nün Sosyokültürel Tarihi Üzerine Bir Deneme” adını taşıyan belgesel çalışmalarını Koç Üniversitesi VEKAM desteğiyle çektiler. Maltepe Üniversitesi İletişim Fakültesinde dersler vermekte. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesinde Batı Sanatı ve Çağdaş Sanatlar Anabilim Dalında Doktora programında tez aşamasında devam etmekte. 2022’de Fırat Şenol ile birlikte Bein İZTV’de İstanbul’un kent belleğine eğilen 13 bölümlük “Hafıza Durakları” belgeseline, 2024’te ise bu kez Fırat Şenol ve Seren Erciyas’la “Ankara Hafıza Durakları” belgeseline ve Luys TV’de “Portreler” başlıklı kültür sanat programına danışmanlık yaptı. Özsu, AICA (Uluslararası Sanat Eleştirmenleri Derneği) üyesidir.