Paris’ten Pera’ya: Bohemin İzinde Edebi Bir Yolculuk

1.045,00 *KDV dahil

Açıklama

Paris’ten Pera’ya: Bohemin İzinde Edebi Bir Yolculuk

Eğitmen: Duygu Özdemir ile Fırat Şenol

Tarih: 3 Aralık Salı, 20.00-22.00 saatlerinde online olarak Zoom üzerinden gerçekleşecektir.

 

Paris’ten doğup yayılan “bohem” kavramının tarihsel sürecine, Pera’nın nostaljik sokaklarında ortak olacağız. Sanatın, özgürlüğün ve anlam arayışının izlerini süreceğimiz bu ders, sizi Paris’in ünlü bohem kültüründen Beyoğlu’nun zengin kültürel dokusuna kadar uzanan büyüleyici bir yolculuğa çıkaracak.

Bu yolculukta, Paris’in mahallelerinden, edebiyatçıların ve sanatçıların buluşma noktalarından başlayarak, Beyoğlu’nun unutulmaz duraklarına uzanacağız. Markiz Pastanesi’nin masalarında oturan ünlü yazarları hayal ederken, dönemin sanatsal ve edebi akımlarının İstanbul’daki yansımalarını keşfedeceğiz. Baudelaire ve Rimbaud’dan Sait Faik ve Fikret Adil’e, birçok sanatçı ve edebiyatçıyı da anacağız.

Yalnızca isimleri anmakla kalmayacak; bohem hayatın nasıl şekillendiğini, bu yaşam tarzının edebiyata, sanata ve hatta kafe kültürüne nasıl yansıdığını derinlemesine inceleyeceğiz.Sanat ve edebiyat dolu bu sohbetimizde, geçmişin izlerini sürerken dönemin bohem figürlerinin yaşam tarzları, esin kaynakları ve bu kültürün günümüzdeki yankıları üzerine konuşacağız.

 

Duygu Özdemir

Duygu Özdemir lise eğitimini Sainte Pulcherie Fransız Lisesi’nde aldı ve Fransız Edebiyatına olan merakı onu Galatasaray Üniversitesi Fransız Dili ve Edebiyatı bölümüne yönlendirdi ve 2015’de mezun oldu. Daha sonra 2016’da Bilgi Üniversitesi Kültürel İncelemeler Yüksek Lisans programına başladı. Farklı iletişim ajanslarında içerik ve proje yöneticiliği deneyimin yanı sıra Kafka Okur, Artkolik, Hürses gazetesi gibi mecralarda kitap, mekan yazıları yayımlandı. Duygu Özdemir halen kitap ve mekan incelemelerinin yapıldığı 1Kitap1Mekan’ın kurucusu ve içerik yöneticisidir.

 

Fırat Şenol

Hacettepe Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümünü “1970’lerde Devrimci Sanat ve Duvar Resmi” isimli lisans tezini tamamlayıp, yine aynı okulda özel öğrenci olarak yüksek lisans derslerini almaya başladı. Bizans sanatı, kültürü ve sanatsal ortamının yanı sıra, özellikle 19. Yüzyıl İstanbul dünyasının farklı arterlerine dair dersler alarak, kültür sanat ortamına dair çalışmalar gerçekleştirdi. 2014-2016 tarihleri arasında kurucusu olduğu Feymag platformunda yazılarını yayınladı.

Marmara Üniversitesi Radyo Tv ve Sinema bölümünde yüksek lisans yaptı ve “Türkiye’de 1990’lı Yıllarda Teknolojinin Sanat Etkisi” isimli tezi tamamladı. Çeşitli platformlarda gerçekleştirilen belgesellerde konuşmacı ve danışman olarak; İstanbul Apartmanları ve İstanbul Hafıza Durakları, Ankara Hafıza Durakları, Başrolde Mimarlık gibi belgesellerin gerçekleşmesinde katkılar sundu. “Marmara Üniversitesi, Galata Üniversitesi, Karakutu, 212 Photography Istanbul, gibi uluslararası kurumlarda İstanbul kent belleği üzerine seminerler vererek mentor olarak görevler almaya devam etmekte.

Çeşitli kurumlarda atölyeler düzenlemeye, sergilerde ve müzelerde turlar gerçekleştirerek özellikle İstanbul kent belleği üzerine çalışmalar yapmaya devam etmektedir.