Çağdaş Sanata Giriş (4 hafta)
Yüz yüze ve çevrimiçi seçenekleri ile
Tarih: 6, 13, 20, 27 Aralık Çarşamba
11.00-13.00 veya 20.00-22.00 saatleri arasında, ONLINE veya YÜZ YÜZE seçenekleri ile
Eğitmen: Duygu Barlas
*Atölye serisi Teşvikiye Narmanlı Apartmanı’nda yüz yüze ve online seçenek ile gerçekleşecektir. Yüz yüze kontenjanımız 10 kişiliktir. Dileyenler Zoom üzerinden katılım sağlayabilirler. Yüz yüze ve online katılım için farklı fiyatlandırma yapılmıştır.
1.Hafta: Soyut Dışavurumculuk (Abstract Expressionism) akımının yükselişi ve temel özellikleri, Jackson Pollock, Willem de Kooning gibi önemli sanatçılar, geleneksel eğitim anlayışlarına karşı çıkarak öğrenci merkezli ve disiplinlerarası bir yaklaşımı benimseyen Black Mountain College‘ın kuruluşu ve eğitim yaklaşımı,
2.Hafta: Pop Art akımının ortaya çıkışı ve temel özellikleri, “herkes bir gün 15 dakikalığına ünlü olacaktır” sözü ile tanıdığımız Andy Warhol ve Roy Lichtenstein gibi sanatçılar, Minimalizm hareketinin gelişimi ve önemli figürleri,
3. Hafta: 1960’lar: Fluxus Hareketi: Fluxus, sanatı ve yaşamı birleştiren, performans sanatını teşvik eden bir hareketti. Nam June Paik ve Yoko Ono gibi sanatçılar, sanatın sınırlarını zorlayan eserler üretti. Bu dönemde Vietnam Savaşı ve sivil haklar hareketi gibi olaylar sanatı derinden etkiledi. Sanatçılar, politik durumları ve toplumsal sorunları eserlerine taşıdılar.
4. Hafta: 1970’lerin Başları: Land Art: Sanatçılar, doğayı ve çevreyi eserlerinin bir parçası haline getirmeye başladılar. Robert Smithson, Richard Long gibi sanatçılar doğayı kullanarak açık alanlarda sanat eserleri oluşturdular. Bu eserlerin zamanla doğanın etkisiyle değişmesi veya tamamen yok olması Land Art’ın geçici bir sanat formu olmasına sebep oldu.
Duygu Barlas, direktörlüğünü üstlendiği Bilge Alkor Koleksiyon Evi ile işbirliği çerçevesinde Narmanlı Sanat projesini hayata geçirdi. Fransız Geçidi’nde konumlanan Narmanlı Sanat’ın ikinci alanı olan deneyim ve sergileme mekanını kurdu. Sanat yazarlarını odağına alan “yazıhane” eğitim programını tasarladı. Bağımsız küratör ve sanat danışmanı olarak projeler yürütmekte.
Koç Üniversitesi Uluslararası İlişkiler, Maastricht Universitesi müzecilik kuru, American University of Paris sanat tarihi ve edebiyat, Sotheby’s Institute of Art London sanat piyasası, Akbank Sanat Çağdaş Sanat ve Küratörlük programlarını tamamlamıştır. Kadir Has Üniversitesi’nde Tasarım bölümünde yüksek lisansına devam etmektedir.