Eğitmen: Duygu Özdemir
19 Ekim Salı 20:00-21:30
Fransız Edebiyatı atölyesi, Ortaçağ’da Chason de Rolan’dan 20 yüzyıla kadar uzanan bir süreçte fransız edebiyatının tarihsel gelişimine odaklanacaktır.
Atölyede, tarihsel perspektif ile Montaigne ve denemeleri, 17.yy barok ve klasisizim etkisinde edebiyat ve örnekleri incelenecektir. 18.yy Aydınlanma Çağı (siecle des lumieres) ve dönemin en önemli yazarlarından Voltaire’in Alman filozof Leibniz’in “yaşadığımız dünya dünyaların en iyisidir” mantığına karşı çıkarak yazdığı 1759 tarihli Candide kitabı üzerinden bir okuma yapılacaktır. 19.yy realizm ve romantizm etkisinde edebiyat anlatılırken Balzac’ın yazarlığı ve önemli yapıtlarından bahsedilecektir. Tarihsel perspektifte edebiyatta realizmden naturalizme geçiş analiz edilecek, bu dönemle ilgili örneklerle pekiştirilecektir. Son olarak 20.yy değerleri ve edebiyat konusu altında politik idealizm ve devrimci mücadelenin trajik çelişkilerini anlatan Andre Malraux’un İnsanlık durumu adlı yapıtı incelenecektir.
Bu atölyede Fransız Edebiyatının geniş bir tarihsel zaman dilimindeki süreci akımlar, siyasi ve sosyal çevre ve yapıtlar üzerinden incelenecektir.
Duygu Özdemir
Duygu Özdemir lise eğitimini Sainte Pulcherie Fransız Lisesi’nde aldı ve Fransız Edebiyatına olan merakı onu Galatasaray Üniversitesi Fransız Dili ve Edebiyatı bölümüne yönlendirdi ve 2015’de mezun oldu. Daha sonra 2016’da Bilgi Üniversitesi Kültürel İncelemeler Yüksek Lisans programına başladı. Farklı iletişim ajanslarında içerik ve proje yöneticiliği deneyimin yanı sıra Kafka Okur, Artkolik, Hürses gazetesi gibi mecralarda kitap, mekan yazıları yayımlandı. Duygu Özdemir halen kitap ve mekan incelemelerinin yapıldığı 1Kitap1Mekan’ın kurucusu ve içerik yöneticisidir.