Özden Karakışla & Gökhan Erarslan ile
Hikayenin Cazibesi “Hikâye Yazma ve Anlatma Atölyesi”
Tarih: 21 ve 28 Ocak Cumartesi
13:00-16:00
Eğitmen: Özden Karakışla & Gökhan Erarslan
Yaşam sınırları olmayan bir hikâye yaratma alanıdır. Çağlar boyu kulaktan kulağa ya da yazıdan yazıya aktarılan hikâyeler insanlık tarihinin belleğini oluşturur. Sıradan gibi görünen hayatların sıra dışı öyküleri olur. Ve bu sıradan gibi görünen sıra dışı hikâyeler tuhaf bir merakla beslenerek açığa çıkmayı bekler. Bu atölye, kendi hikâyesini gün ışığına çıkararak bunu yeni hayatlara kavuşturmak isteyen herkes için cazibeli bir başlangıçtır.
2 hafta sürecek olan bu eğitim programı, hikâye anlatmanın ve yazmanın sihirli formülünü sizlere sunmaktadır.
İçerik
Atölyenin başlangıç aşamasında çağrışımlara başvuruyoruz. Kelimelerle, cümlelerle, anılarla ve duyumsanan anlamlarla oyunlar oynuyoruz. Bu serbest çağrışımlar bize yön vererek doğru hikâye seçmemizi ve buna odaklanarak yeni bir eşik yaratmamızı sağlıyor.
o Hikâyeniz-Serbest Anlatım
o Kelimeler
o Mekânlar
o Duyular
- Hikayeden Arda Kalanlar/ Ne Hatırlıyoruz?
Aktarılan ya da anlatılan hikâyeden sonra ne anlıyoruz? Neleri hatırlıyoruz veya neleri hatırlamıyoruz? Seçilen hikâyenin serbest kurmacası içerisinde bize ait olduğunu hissettiğimiz başat unsurlar neler? Bu aşama bu ve benzeri soru işaretlerini aydınlatmak amacındadır.
Bir hikâye yaratmaya başlamanın iki yolu vardır; konu üzerinden hareket etmek ya da karakter üzerinden hareket etmek. Hikaye yaratıma ve bunun yazınsal sürecine geçilen bu aşamada bir hikayenin nasıl yazılması gerektiğine dair sihirli ipuçları paylaşılacaktır.
Resim algıdır. Estetik algıların doğru bir duyumsamayla hissedilmesi gerekmektedir. Kavramın içi bununla dolu olmalıdır. Anlam ve anlatım gözümüzde canlanan bir resimle bütünleştirilir ve içsel mekanizmalar bununla harekete geçer.
- Hikâyede Zaman-Mekân-Kişi İlişkisi
Bütüncül bir hikâye tasarlanırken mutlak suretle dikkat edilmesi gereken hususlardanbirisi de ilişkiler arasındaki yapılandırılmadır. Hikayenin zamanla, hikayenin mekansal özelliklerle, hikayenin kişi yahut karakterle ilişki biçimleri yarattığımız atmosferi doğrudan etkileyen niteliklerdir. Bu aşamada bu ilişki biçimlerinin kurulumuyla alakalı sistemli bir çalışma ortaya çıkarılacaktır.
Hikâyenin canlandırma aşaması aslında bir sonuç gibi görünse de, bir başlangıçtır. Zira ortaya konan hikâye artık başkaları tarafından duyulacak, duyumsanacak, özümsenecektir. İletişim araçlarını ve anlatım olanaklarını doğru kullanarak geliştirilecek bir hikâye neticesinde, canlandırma aşamasına geçilecek ve dramatik yapı incelenerek fiziki uyum gözetilecektir.
o Hikâyenin dramatik yapısı inceleme
o Canlandırma
*Narmanlı Apartmanı’nda yüz yüze gerçekleşecek olan atölyede 12 kişilik kontenjan sınırı vardır.
Özden Karakışla
Galatasaray Lisesi ve Boğaziçi Üniversitesi İngiliz Dili mezunu olan Karakışla, Newyork State Binghamton Üniversitesi’nde Pazarlama eğitimi aldı. Özden Karakışla uzun yıllar reklam sektöründe ve iletişim danışmanlığı ajanslarında çalıştı. Halen Türkiye’nin önemli bir vakıf Üniversitesi’nde pazarlama iletişim alanında çalışmaktadır.
Galatasaray Lisesi ve Boğaziçi Üniversitesi’nde eğitimi sırasında tiyatro klüplerinde çeşitli oyunlarda rol aldı. 2017 yılında tekrar tiyatroya dönen Karakışla, Sadri Alışık Akademi’de temel oyunculuk sertifika programını tamamladı.Seiiba Hikaye Anlatıcılığı eğitimini aldı. Kumbaracı 50 sahnesinde iki sezon oyunlarda yer aldı. Boğaziçi Üniversitesi’nden bir grup arkadaşıyla kurduğu Art Niyet tiyatro grubuyla Kell Şarkıcı” oyununu sezonda oynamaktadır. Ayrıca 5 yıldır Kadın Dilinden Masallar tek kişilik performansını yurtdışında ve yurtiçinde sahneliyor.
Gökhan Erarslan
Oyun yazarı ve tiyatro yönetmenidir. 2005 senesinde British Council- Oyun Yaz Projesi’ne seçildi ve bir yıl süreyle work-shoplara katılarak yazarlık atölyelerinde bulundu. 2006 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölümü Dramatik Yazarlık ve Dramaturgi Anasanat Dalı’nı kazanarak başladığı lisans eğitimini 2010 yılında bölüm birinciliği ile tamamladı. Yüksek Lisansını 2019 yılında Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dramatik Sanatlar Anasanat Dalı’nda gerçekleştirdi. TRT için belgeseller ve çeşitli programlarda metin yazarlığı yapmasının yanı sıra seslendirme de yapmaktadır. Pek çok eğitim kurumunda idarecilik yapmasının yanında yazarlık, tiyatro tarihi, metin çözümleme vb dersleri vermektedir.