Sahi, Aşk Ne ?
Tarih: 13 Şubat Pazar 13:00-15:00
Eğitmen: Ayça Ceylan
Bu atölye aşkı algılama biçimlerimiz ve teselli üzerine inşa edilen etkileşimli bir bellek
atölyesidir. Katılımcılar aşkın çeşitli kültürlerdeki tanımları, farklı ritüeller, kalp meditasyonu gibi eylemler eşliğinde “Ordo Amoris” çayıyla birlikte bir aşk yolculuğuna çıkacaklardır. “Aşk” tanımları üzerine çıkacağımız bu yolculuğun sonunda her bir katılımcı kendi aşk mektubunu kendisi veya dilediği bir varlık için yazacaktır, bir kelime, bir cümle veya bir paragraf…
Atölye; aşkı arayan, bulan, deneyimlemek, tanımlamak veya üzerine konuşmak isteyen her katılımcıya açıktır.
Aşkın üstünü nelerle örtüyoruz?
Birikmişlikleri kavanozlara sıkıştırıp, dolan her kavanozu da aşkın içine gömüyoruz…
Hepsini oldukları yerden kazıp çıkarıp, denize bırakabilmemiz için kapının çalmasını ve kendimizin gelmesini bekliyoruz…
*”Ordo Amoris” sanatçının aile tarifi olan bir bitki çayıdır.
*Atölye, 10 kişilik kontenjan ile sınırlı olup, Teşvikiye’deki Narmanlı Apartmanında gerçekleşecektir.
Ayça Ceylan
Performans sanatçısı, koreograf ve sanat yazarı Ayça Ceylan; dans, mitoloji, herbalizm, psikoloji ve teknoloji gibi disiplinleri bir arada kullanarak algılama süreçlerimiz hakkında mekana özgü performanslar üretmektedir. Performanslarında bedenin ve mekanın birbirini nasıl inşa ettiği, onarım süreçlerimiz, beden politikaları ve türler arası çeşitlilik üzerine araştırmalar yapar. Ceylan, performanslarında ve atölyelerinde sanat alanları haricinde arketipsel hafızamızı etkileyecek kamusal alan, terkedilmiş alan ve antik kent gibi birçok alanı tercih eder. Ritueller, sembolizm, tanrıça kültleri ve doğa ile senkronlanmak en büyük destekçilerindendir. 2017 yılında kurulan Body in Perform’un kurucusu ve yaratıcı direktörüdür. Body in Perform pandemi süreciyle beraber başlayan uluslararası performans açık çağrısıyla 20 ülkeden 38 sanatçının performanslarını instagram üzerinden yayınlamıştır. Performans sanatının sağaltıcı gücü ve beden politikalarına değinen performanslar SAHA sürdürülebilirlik fonu ile performans sanatı üzerine dijital bir arşive evrilmektedir. Zorlu PSM, SALT Galata, STUDIO-X Istanbul, Contemporary Istanbul, Casa Dell Arte, Kempinski Hotel Barbaros Bay, Patara Antik Kenti, Antalya Muratpaşa Belediyesi, Narmanlı Sanat, The Circle, Bursa Büyükşehir Belediyesi, Antalya Kepez Belediyesi, Dokumapark, Müze Evliyagil, Soho House ve Gate27 başta olmak üzere birçok alanda performanslar gerçekleştirmiş, atölyeler düzenlemiş ve performans belgesi sergileri açmıştır. Duru, Reflect Studio, Mesele Slow Design ve Giyi gibi çeşitli sürüdürülebilir markalarla performatif iş birlikleri gerçekleştirmiştir. İlk kişisel sergisini 30 ay süren “Nemf” performansının performans belgeleri ile Bilsart’ta açmıştır. İlk uluslararası performans belgesi sergisini 2021 yılında Do a Front, Yamaguchi, Japonya’da gerçekleştirmiştir. 2017 yılından beri çeşitli mekanlarda düzenlediği “Nasıl bir şey bu performans sanatı?” isimli atölye ile performans sanatının kuramsal ve pratik çerçevesini katılımcılara aktarmaktadır. Performans belgeleri çeşitli özel koleksiyonlarda yer almaktadır. Milliyet Sanat, Hürriyet Kitap Sanat ve Sanatatak’da sanat yazıları yazmaktadır. 2021 yılında Japonya Hükümeti Kültürel İlişkiler Ajansı tarafından desteklenen Do a Front konuk sanatçı programına seçilmiştir. Satellite Art Show&Performance Alive tarafından Miami Art Basel (2021) esnasında gerçekleşecek performans üretimine davet edilmiştir. 2022 yılında Hindistan’da ve Chicago’da konuk sanatçı programlarına davet edilmiştir. Londra merkezli Rhine Bernardino’un küratörlüğünü üstlendiği performans sanatı ve NFT ile ilgili bir projenin parçası olacaktır. (2022)
https://aycaceylan.wordpress.com/