Şehir Kuruluyor: Bizans Dönemi Gündelik Yaşamı ve Sanat Anlayışı
Tarih: 12 ve 19 Ocak Perşembe
20:00-21:30
Eğitmenler: Nurtaç Buluç ve Fırat Şenol
Bizans’ın gündelik yaşamı ve liturjisine dair izlerini, ürettiği sanat eserleri üzerinden izlemleyerek; başkent Konstantinopolis’in kurulumu, değişimi ve gelişimini tartışacağız. Pagan ve sonrasında Hıristiyan inancın etkileri ile gelişen Başkent Ekolü Sanatı, dönemin toplumunun bir yansıması olarak bu eserlerde okunabilmektedir. Konstantinopolis’in zengin yapıları (kilise, hipodrom, saray, sur ve sarnıçları) isyanları, eğlenceleri ve dini yaşamı bizlere şehir hakkında çokça bilgi edinmemizi sağlamaktadır. İki haftalık atölyede Bizans’ın gündelik yaşamını ve sanatını incelerken imparatorluğun arka planını ele alacağız.
*İki ayrı ders olarak tasarlanan atölyemiz birbirinin devamı nitelinğindedir.
*Yalnızca tek derse katılmak isteyen katılımcılarımız bizimle iletişime geçebilirler.
*Atölye Teşvikiye Narmanlı Apartmanı’nda yüz yüze gerçekleşecektir. 12 kişilik kontenjan sınırı vardır.
Nurtaç Buluç, lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi Sanat Tarihi ve Klasik Arkeoloji bölümlerinde 2017 yılında, yüksek lisansınını yine aynı üniversitenin Bizans Sanatı Anabilim Dalı’nda 2022 yılında tamamladı. 2015’ten itibaren Myra-Andriake Kazıları, Adramytteion Kazısı ve Perge Kazısı’nda Bizans araştırmalarında çalıştı. 2021’den bu yana Hakan Bulgurlu Koleksiyonu’nda Envanter Sorumlusu-Sanat Danışmanı ve Narmanlı Sanat’ta Sanat İletişim Koordinatörü olarak çalışmakta; dijital arşivcilik, özel sanat koleksiyonları, kültürel miras ve Bizans Dönemi sanatı üzerine çalışmalarına devam etmektedir.
Fırat Şenol, Hacettepe Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümünü “1970’lerde Devrimci Sanat ve Duvar Resmi” isimli lisans tezini tamamlayıp, yine aynı okulda yüksek lisans derslerini almaya başladı. 1990’lar Sanat Siyaset ilişkisi üzerine çalışmalar yaptı. 19 Yüzyıl İstanbul dünyasının sosyolojik kültürel ve sanatsal ortamına dair dersler alarak, çalışmalar yaptı. Marmara Üniversitesi Radyo Tv ve Sinema bölümünde yüksek lisans yaptı ve “Türkiye’de 1990’lı Yıllarda Teknolojinin Sanat Etkisi” isimli tezi tamamladı. 19.y.y. İstanbul dünyası üzerine çalışmalar yapmaya, İstanbul Şehir Hikayeleri/ Mekanlar İnsanlar isimli başlıklar altında anlatımlar yapmaya sergilerde, müzelerde turlar düzenlemeye devam etmekte.