Tarih: 9 Kasım Cumartesi, 13.00-15.00
Buluşma Noktası: Bağdat Caddesi, No 261 (Anadolu Bank Binası)
*Gezimizde 20 kişilik kontenjanımız vardır. Fiyata kulaklık dahildir.
Eğitmen: Nurtaç Buluç
Kadıköy’ün Seramik ve Mozaik Panoları Turu: İstanbul’un 1950’lerde başlayan mimarlık-sanat iş birliği tarihini, Kadıköy semtindeki Bağdat Caddesi civarında bulunan mahallelerde birlikte gezeceğiz; Bedri Rahmi Eyüboğlu, Cevdet Altuğ, İlgi Adalan, Yalçın Tokay, Gorbon Seramik gibi dönemin ilk örneklerini üreten sanatçıların eserlerini mevcut yapılar üzerinde görüp, sanat tarihsel sürecini konuşacağız. 2 saate yakın sürecek gezide 10’dan fazla sanat eseri incelenecektir. Hem dönemin mimarlık-sanat ilişkisini konuşup, sanatçılar anlatılacak, hem de panoların hikayesinden bahsedilecektir.
Türkiye’de ilk kez 1940’larda başlayan sanat-mimarlık iş birliği, 1950-60’larda hareketlenerek 1980’lere kadar devam etti. Avrupa’da başlayan, paralel olarak Türkiye’de de uygulanan modern mimari yapılarda, çağın sanat akımları etkisindeki eserler birer plastik öge olarak yer almaya başladı. Başta İstanbul olmak üzere Ankara ve İzmir’deki kamusal ve özel yapıların cephe ve iç mekanlarına 1950’lerden itibaren dönemin öncü sanatçıları tarafından seramik ve mozaik panolar tasarlanarak, yapıların süs ihtiyacını gidermeye yarayan birer sanat hareketine dönüşür. İstanbul’da özellikle Kadıköy semtinde bir dönemin toplumsal hafızası olan bu panoları sıklıkla görürüz: Bedri Rahmi Eyüboğlu, Eren Eyüboğlu, Cevdet Altuğ, Erdinç Bakla, İlgi Adalan, Taci Alpaslan, Yalçın Tokay ve isimsiz bir çok sanatçıya ait eserler birer açık hava müzesi şeklinde sergilenir.
Nurtaç Buluç: Lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi Sanat Tarihi ve Klasik Arkeoloji bölümlerinde 2017’de; yüksek lisansını aynı üniversitenin Sanat Tarihi – Bizans Sanatı Anabilim Dalı’nda 2022’de tamamladı. 2018-2020 yıllarının farklı dönemlerinde, Salt Araştırma’da arşiv araştırmacısı olarak yer aldı. 2015-2022 yıllarında Myra-Andriake, Adramytteion ve Perge kazılarında çalıştı. 2021-2024 yıllarında Hakan Bulgurlu Koleksiyonu bünyesinde envanter sorumlusu ve sanat danışmanı olarak çalıştı. 2022 yılından itibaren Kundura Hafıza Arşiv ve Araştırma’da arşiv ve araştırma sorumlusu olarak görev yapıyor; aynı zamanda İstanbul Kent Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalışmaya devam ediyor. 2019’da kurduğu “Şehrin Panoları” dijital arşiv web sitesinde Türkiye’nin mimarlık ve sanat örneklerini belgeliyor. Dijital arşivcilik, özel sanat koleksiyonları, kültürel miras ve Erken Bizans araştırmalarına devam ediyor.