Sanat ve Kadın; Mitolojiden Günümüze
Konuşmacı: Doç. Dr. Seda Yavuz
Kadın kimdir ve kimler tanımlamıştır? El değmemiş midir? Mağdur mudur, Tanrıça mıdır? Savaşçı mıdır? Çocuklarının annesi midir? İyilik ve kötülük kadının kimliğinde nasıl kurgulanır? Kadın özgür ifadesine kavuşmuş mudur?
Seda Yavuz’un anlatımı ile kadın imgesinin sanattaki dönüşümünü ve kadın sanatçıları inceliyoruz. 4 hafta sürecek olan atölyede Antik Yunan’dan başlayarak tarihin kayıp kadın sanatçılarını, Mitolojinin aşk ve savaşı temsil eden tanrıçalarını, kadına biçilen ‘cadılık’ tarihini, ilk günahın yükünü taşıyan Havva’yı, erdem ve fedakarlık yüklenen Meryem’i ve son olarak günümüze yaklaşarak Yoko Ono ile Abramoviç performanslarını karşılaştırarak, tartışıyoruz.
*Bu atölye herhangi bir ön bilgi gerektirmemektedir.
Süre: 7 Şubat – 28 Şubat 2019 arası her Perşembe, 19.00-21.00 arası (4 hafta)
Doç. Dr. Seda Yavuz 1974 yılında İstanbul’da doğdu. 1993’te Saint Benoit Fransız Lisesi’nden, 1999’da Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü’nden mezun oldu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü’nde, Prof.Dr. Uşun Tükel danışmanlığında ‘Yapı-bozum Bağlamında Fluxus Hareketi’ isimli Yüksek Lisans Tezi’ni 2004 yılında, ‘Heykelde Boşluk Kavrayışı: Modernizm ve Sonrası’ isimli Doktora Tezi’ni de 2011 yılında bitirdi. 2000 yılından beri İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü’nde çalışmaktadır. 2015 yılından beri Marmara Üniversitesi GSF Heykel Bölümü’nde Heykel Sanatı Tarihi dersleri vermektedir. Çeşitli küratöryal çalışmaları ve katalog yazıları vardır. Çalışma alanları Modernizm, Batı sanatı ve çağdaş sanat, Türkiye’de Batılılaşma sonrası resim ve heykel, Heykel sanatı tarihi, tarihsel sürecinde kadın sanatçılar ve feminist okumalardır.
Fransızca ve İngilizce bilen Seda Yavuz, bir çocuk annesidir.