Eğitmen; Selin Göksel

 

Karakalem, Mürekkep ve Suluboya ile Natürmort

 

*Malzemeler Narmanlı Sanat tarafından karşılanacakır, dileyen katılımcılar kendi suluboya, karakalem setlerini… getirebilirler.

 

Natürmort-Ölü Doğa resim ve ressamlar hakkında bilgi verilir.

Örneğin; Paul Cezanne, Paul Klee, Giorgio Morandi, Şeker Ahmet Paşa, Süleyman Seyyid, Feyhaman Duran ve Adnan Varınca’ya ait natürmort resimler gösterilir. Natürmort dışında, yemekle ilişkili resim örnekleri gösterilir. Leonardo da Vinci’nin ve Salvador Dali’nin “Son Akşam Yemeği” resimleri, Guiseppe Archimboldo’nun sıradışı natürmort gibi olan portreleri, Edouard Manet’nin “Kırda Öğle Yemeği” resmi, Norman Rockwell’in “Noel Yemeği” resmi, Salvador Dali’nin “Eriyen Yumurtalar” resmi ve “Gala’yı Yiyorum” isimli taş baskısı. Yağlıboya resimler dışında farklı malzemeler ile natürmort veya yemek tasarımı yapan sanatçılardan örnekler gösterilir.

Daniel Spoerri’nin Eat Art, Performans sanatı örnekleri, Claes Oldenburg’un şişme “Hamburger, Pasta ve Dondurma” heykelleri, Merek Oppenheim’in “Kürklü Kahvaltı” enstalasyonu, Mitch Mc Gee’nin kontraplaktan “Pop Art Yemek” isimli rölyef resmi

gösterilir.

 

Uygulama

4 hafta olarak planan ders içeriğinde desen, karakalem, mürekkep ve suluboya çalışmaları yapılması öngürülmektedir.

1.Hafta

Karakalem tonlama, ışık-gölge çalışmaları yapılır. Ardından da yuvarlak ve kare formlu obje desenleri, perspektif, mekana objeyi yerleştirme çalışmaları yapılır. Şişe, bardak ve farklı boyutlardan oluşan kutulardan oluşan kompozisyonlar yapılır.

2.Hafta

Masa üzerine kurulmuş olan natürmort’ü kağıda aktarma, mekan ile ilişkilendirme, tonlama, gölgelendirme çalışmaları yapılır. Farklı kap kaçaklar, bakraç, bardak, fırça, taş, kuru nar gibi objelerden kurulan kompozisyonun deseni yapılır.

3.Hafta

1.Alternatif

Siyah mürekkep ile leke çalışmaları yapılır. Mürekkebi sulandırarak açık veya koyu tonlar elde edilebileceği öğrenilir. Siyah- beyaz ve ara tonlardan yararlanarak meyve ve sebzelerden oluşan kompozisyon çalışmaları yapılır.

2.Alternatif

Renkli kağıtlar üzerine renkli pastel boyalar ile kağıdın sağladığı arka fondan yararlanılarak sebze ve meyvelerden oluşan natürmort çalışması yapılır.

  1. Hafta

Öncelikle renk denemeleri, soğuk, sıcak renklerle renk karışımları çalışmaları yapılır. Ardından, kumaş, meyveler, sebzeler ve nesnelerden oluşan kompozisyon kağıda kurşunkalem ile çizilir ve suluboya ile, ışık-gölge kurallarına göre renkli natürmort çalışması

yapılır.

 

Hedef

4 haftalık çalışma sonucunda, farklı natürmort obje çalışmaları yapılır, mekansal yerleştirme, resimde denge, karakelem, mürekkep

(veya pastel) ve suluboya teknikleri öğrenilir.

 

27 Kasım –  18 Aralık Çarşamba, 11.00-13.30 (dört hafta)

 

**Bu atölye herhangi bir ön bilgi gerektirmemektedir.

 

Selin Göksel, 2005 Yılında Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Plastik Sanatlar Bölümü’nden mezun olduktan sonra, Marmara Üniversitesi Eğitim Fakültesi Resim-İş Öğretmenliği Bölümü’nde Yüksek Lisansı’nı 2010 yılında tamamlamıştır.

 

Yıldız Teknik Üniversitesi’nde pedagojik formasyon eğitiminin ardından Kemerburgaz Gymboree Play&Music, Enka Okulları ve Hisar Okullarında,  anaokulundan liseye kadar farklı yaşlarda öğrencilere resim dersleri verdi. Psikolojiye olan ilgisi sebebiyle 2003-2013 yılları arasında Öteki Psikoterapi, Nirengi, Davranış Bilimleri ve Arkabahçe’de düzenlenen bir çok sanat terapisi eğitimine katıldı.

 

Halen, farklı yaş gruplarından öğrencilere sanat terapisi tekniklerini kullanarak özel dersler vermektedir. Ayrıca, lise öğrencilerine yurt dışı sanat üniversiteleri için portfolyo danışmanlığı yapmaktadır. 2018 Yılından beri, Sanat Psikoterapileri Derneği asil üyesidir.  2015 yılında yayınlanan  Klinik Psikolog Dr. Olcay Güner’in yazdığı, ve Selin Göksel’in resimlediği “Ben Üçüncüymüşüm” ve “Kork Benden Kaygı” isimli iki adet çocuk kitabı bulunmaktadır.

 

Nişantaşı’ndaki ev-atölyesinde, eskizler çizmeye, tuval ve kağıt üzerine resimler üretmeye, tel, kağıt, ahşap gibi farklı malzemelerden heykeller yaratmaya, devam etmektedir. Bugüne kadar 6 kişisel sergi açıp, 18 karma sergiye katılmıştır, www.lebriz.com/selingoksel sanal sanat galerisinde çalışmaları sergilenmektedir.