Zihinsel Koleksiyonlar
Konuşmacı: Aslı Kotaman
Kader, aşk ve ilişkiler, hatırlamak, unutmak, acı çekmek, yas tutmak, mutluluk gibi temel kavramları merkeze alarak sorular sormayı amaçlıyoruz. Kariyer kaygılarını, özgüven kaygılarını, toplum tarafından yeterince kabul görmemeyi masaya yatırıyoruz. Örneğin neden bu kadar çok alışveriş meraklısıyız? İçimizdeki hangi boşluğu mağazalardan aldıklarımızla doldurmaya çalışıyoruz. Satın aldıklarımızla mutlu olabilir miyiz? Epikuros bizi dinlese ne parayla mutlu olabilirsiniz ne parasızken derdi. Çaresi nedir?
Felsefi metinlere ilgi duyan, edebiyat seven, filmlerin gizemli dünyasını merak eden, resimlerin sinema üzerindeki etkisinden büyülenen, insanı anlamak için toplumu, toplumu anlamak için insanı anlamak gerektiğine inanan herkes seminerimize davetlidir.
- Kayıplar ve umutlar: Seneca’ya göre asıl bilgeliğin, gerçekliği ne zaman kendi isteklerimize göre şekillendirebileceğimizi, değiştirilemeyecek olanı ise ne zaman sükunetle kabulleneceğimizi bilmenin gerektiği düşüncesi kaybettiklerimize çare olur muydu? Cevap ararken bulamamak can acıtır ama öyle zamanlarda Epokhe demeyi bilmek gerekir. Pyrthoncular cevabını bilmedikleri ya da cevaptan kaçındıkları ve kendileriyle soruyla üzmek istemedikleri her önermeye bu yanıtı veriyordu: Epokhe. Çünkü Edip Cansever “öyle sevdalar vardır biter biter başlar” der. Yanıtları bilmemek umut olabilir mi?
- Unutma ve hatırlama üzerine: Mitolojideki Lethe’yi bilir misiniz? Unutuşun nehri Lethe, acılarınızı suyla beraber temizler, götürür ama bir bedel karşılığında. Acılar giderken, anılar da gider. İyi ve güzel ne varsa hepsi suya karışır. Unuturken neyi unutacağınızı seçmenize izin yoktur. Anılarımız bizi biz yapar, onları iyi ya da kötü diye ayırmak nasıl mümkün olabilir ki? Sil Baştan filmi üzerinden tartışma.
- Kader: Augustinus, “insana düşen olacakları oturup beklemektir” der.Amelie filkahve falları, Zulu dili, kader tanrıçaları Mira ve Moira, ressam Edward Hopper üzerine bir tartışma.
- Ertelemek mi? Beklemek mi?: Bir şey gerçekten onu beklediğinde mi daha değerli olur. Kafka, Milena’dan aylarca beklediği mektupları bu yüzden mi açmaz?Hegel, “bilgeliği anlamanın yolu olup bitenlere uzaktan bakmayı başarana kadar beklemektir” derken ne demek ister?
11 Mart – 1 Nisan 2019 arası her Pazartesi, 19.00-21.00 arası (4 hafta)
*Bu atölye herhangi bir ön bilgi gerektirmemektedir.
Doç. Dr. ASLI KOTAMAN
Marmara Üniversitesi İletişim Bölümü lisans, Basın Ekonomisi ve İşletmeciliği Bölümü Yüksek Lisans, Radyo Televizyon Sinema Bölümü’nde doktora çalışmalarını tamamlayan Kotaman, 2013 yılında Doçent oldu. Beykent Üniversitesi’nde Medya ve İletişim Bölüm Başkanı olarak devam ettiği akademik kariyeri sırasında pek çok bilimsel kuruluşta aktif üye olarak görev almış, onlarca makalesi ulusal ve uluslararası hakemli dergilerde yayınlanmıştır. Akademik çalışmalarının yanı sıra ağırlıklı olarak organizasyonel gelişim, kurum kültürü ve kişisel gelişim eğitimleri vermiş olan Kotaman, eğitimde yeni yöntemler denemekten kaçınmaz. Sosyoloji, edebiyat, psikoloji ve felsefeye duyduğu ilgi verdiği dersleri şekillendirdi. “Mutlu insan ruhunu da doyurabilen insandır” felsefesinden yola çıkarak gündelik hayatı daha iyi anlamamıza yardım eden Kotaman, “Zihinsel Koleksiyonlar” atölye çalışmaları ile bilgi ve deneyimlerini yeni kişilerle paylaşmaktan mutluluk duyuyor.