Sanatçının ve Yapıtın Arasında: İzleyicinin 21’nci Yüzyıldaki Pozisyonu
*açık hava etkinliği
12 Eylül 2020, saat 18.30-21:00
Evrim Altuğ moderatörlüğünde, sanatçı Kerem Ozan Bayraktar ve sanat eleştirmeni Burcu Pelvanoğlu ile sanatçı ve yapıt arasındaki izleyicinin, 21. yüzyıldaki pozisyonunu konuşacağız.
Sanatın birleştirici gücünden uzak kaldığımız bu süreçte günümüz koşullarını gözeterek Karaköy Fransız Geçidi’nde yer alan 400 metrekarelik terasımızda sosyal mesafe ve hijyen kurallarına uygun bir şekilde etkinlik serisi gerçekleştiriliyor. “Narmanlı Sanat Teras Sohbetleri” serisinin sanat sohbetleri dizisi, üretim disiplini ve kuşaklar arası yaratıcı karşıtlık ilişkisi gözetilerek 3 farklı oturumda 5 sanatçı ve 3 sanat eleştirmenini bir araya getiriyor.
İki bilet ve üzeri alımlarınızda #artıbir kupon kodu ile %5’lik indirimlerinizden faydalanabilirsiniz!
Adres; Kemankeş Caddesi, Fransız Geçidi, No 53, C BLOK, Kat 3, No 28. Kemankeş Karamustafa Paşa Mahallesi, Karaköy İstanbul
*Etkinlik günü hava şartlarının olumsuz olması halinde etkinlik uygun bir tarihe ertelenecek ya da para iadesi yapılacaktır.
Evrim Altuğ
MÜGSF Televizyon Bölümü ve İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi Sahne ve Gösteri Sanatları Bölümü’nde (burslu olarak) bir süre eğitim aldı; aynı üniversitede Tasarım Kültürü ve Yönetimi Sertifika Programı’na katıldı. 9. Kanal Televizyonu’nda 1998’de stajyer olarak başlayan ve 2000’de bölüm sorumlusu olarak biten sanat muhabirliğini, 2000-2005 yılları arasında Radikal gazetesi Kültür Sanat Servisi’nde sürdürdü; Binden fazla yazı, röportaj ve özel haber hazırladı. 12 Eylül 1980 darbesi ile kapatılıp, 2003’te yeniden faaliyete açılan Ulurlararası Sanat Eleştirmenleri Birliği – AICA Türkiye’nin kurucu üyeleri arasında yer aldı. Kısa bir süre Açık Radyo’da, Dr. Ömer Madra eşliğinde “Açık Gazete”leri okudu. 2003’te, İstanbul Bilgi Üniversitesi 3. Performans Günleri’ne Recycled Performance adlı eleştirel bir çalışmayla katılan Altuğ, çok sayıda sergi kataloğu metni yazdı, söyleşiler gerçekleştirdi; dört yıl boyunca, www.gazetem.netsayfasında yazıları yayımlandı. Mart 2006-07 arasında BirGün gazetesinde kültür-sanat editörü ve muhabiri olarak görev aldı. Newsweek Türkiye dergisinin kurucu kadrosunda kültür-sanat alanında çalıştı. Ardından Sabah gazetesine, 2009’a değin, muhabir ve editör sıfatıyla transfer oldu. Henkel Art Award, Pınar Çocuk Resim Yarışması ve Full Art Prize gibi çeşitli sanat ödüllerinde jüri üyeliğinde de bulunan Altuğ,Milliyet Sanat, Sanat Dünyamız ve Cumhuriyet gazetesi için yazılar yazdı, Cumhuriyet gazetesi kültür sanat şefliğini ve muhabirliğini yaptı.Halen Art Unlimited, Gazete Duvar ve Arkas News’ta kültür ve sanat üzerine yazıyor. Açık Radyo’da Yolgeçen programına Rahmi Öğdül ile devam ediyor.
Kitapları: Peki, Galericiler Bu İşe Ne Diyor? (YKY), Orası Kamusal Alan (Siyah Beyaz Galerisi kitabı)
Kerem Ozan Bayraktar
Kerem Ozan Bayraktar’ın çalışmaları fiziksel ve kavramsal anlamda çevre kurmak ile ilgilidir. Bayraktar, dijital görselleştirmeler, fotoğraflar, animasyonlar, maketler, gündelik nesneler, metinler ve grafikler kullanarak doğal ve yapay sistemlerin davranışlarına, tıkanma noktalarına, sınırlarına, çöküşlerine, mutasyonlarına ve onları kavrama biçimlerimize yoğunlaşır. Bu sistemler spontan sokak bitkilerinden, ötegezegenlere uzanan, içerik olarak birbirlerinden oldukça farklı fakat benzer sistemik ilkelere sahip örgütlenmelerden oluşur. Son dönemde “Berlin Senatosu Misafir Sanatçı Programı” ve “İstanbul Bienali Çalışma ve Araştırma Programı“na katılan Bayraktar’ın son sergisi “Kayalar ve Rüzgarlar, Mikroplar ve Kelimeler” (2019, Sanatorium) dışında 6 kişisel sergisi bulunmaktadır. Sanatçının 2019 yılı içerisinde katıldığı grup projelerinden bazıları: “Ubiquitous Surfaces” (2019, Seager Gallery, Londra), “The Sound of No-one Listening” (2019, The Corridor Art Space, Amsterdam), “Openhaus” (2019, ZK/U, Berlin), “İstanbul Bienali Sindirim Programı” (2019, MSFAU, İstanbul), “etten, kemikten” (2019, Operation Room, İstanbul). Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü’nde Yüksek Lisans ve Sanatta Yeterlik eğitimini tamamlayan Bayraktar, çeşitli kurumlarda dijital imgeler, sanat teorisi, fotoğraf ve baskı teknikleri üzerinde dersler vermekte, farklı mecralarda sanat metinleri yazmakta ve sunumlar gerçekleştirmektedir. İstanbul’da yaşayan Bayraktar, SAHA Studio‘da çalışmalarını sürdürmektedir. Bayraktar, Sanatorium tarafından temsil edilmektedir.
Burcu Pelvanoğlu
Sanat tarihçisi. 2003 yılından bu yana Uluslararası Sanat Eleştirmenleri Derneği (AICA) üyesidir. Adı geçen derneğin Başkan Yardımcılığı (2005-2008), Başkanlık (2009-2012), Uluslararası Komite Başkan Yardımcılığı (2010-2013) ve Sansür Komitesi Başkanlığı’nı (2015-2018; 2020-) yürütmüştür. 2001 yılından bu yana farklı platformlarda yazıları yayımlanan Pelvanoğlu, 2002 yılından bu yana Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü öğretim üyesidir. Lisans kademesinde Türkiye’de Modernleşme ve Sanat, Çağdaş Düşünce ve Sanat; Yüksek Lisans ve Doktora kademesinde Çağdaş Sanat Kuramı, 1980 Sonrası Türkiye’de Sanat derslerini yürüten Pelvanoğlu, Yeditepe Üniversitesi’nde de misafir öğretim üyesi olarak Sanat Eleştirisi dersini vermektedir.
*Sanat sohbetleri etkinlik serisi Uluslararası Sanat Eleştirmenleri Birliği Türkiye Şubesi (AİCA TR) katkılarıyla düzenlenmektedir.