Monet’den Van Gogh’a: Sanatın Yolculuğu (2 hafta)
Tarih: 25 Ekim, 1 Kasım Çarşamba (2 hafta)
11.00-13.00 veya 20.00-22.00 saatleri arasında, ONLINE veya YÜZ YÜZE seçenekleri ile
Eğitmen: Duygu Barlas
*Atölye serisi Teşvikiye Narmanlı Apartmanı’nda yüz yüze ve online seçenek ile gerçekleşecektir. Yüz yüze kontenjanımız 10 kişiliktir. Dileyenler Zoom üzerinden katılım sağlayabilirler. Yüz yüze ve online katılım için farklı fiyatlandırma yapılmıştır.
Eskizlerine sokak manzaraları üzerinden başlayan Monet, sonradan ünlü Water Lilies (Nilüferler serisi) tablolarını çizerken aynı noktadan günün farklı saatlerini yakalama ve değişen gün ışığını tuvale aktarmasıyla tanınır hale geldi. Dahil olduğu izlenimcilik hareketi, 19 yüzyılın sonlarına damgasını vurdu. Van Gogh ise, özgün renk paleti ve dışavurumcu tarzı ile bilinir. Kendi duygularını ve iç dünyasını tuvalde bir fırtına gibi aktarırken, kayaları, yıldızlı geceleri ve ayçiçeklerini büyülü bir şekilde yansıttı. Her ikisi de, modern sanatın öncüleri olarak, sanatın sınırlarını zorladılar ve sanatın büyüleyici yolculuğunu izlememizi sağladılar.
Dersimiz sanat eserlerini sadece estetik açıdan değil, aynı zamanda toplumsal ve tarihsel bir perspektiften de ele almamıza olanak tanıyacak. Sanatın evrimi, toplumun değişen dinamikleri ve sanatçıların değişimlere verdikleri yanıtları dönemin öne çıkan işleri üzerinden anlatılıcak.
Bu dersin temel hedeflerinden biri, öğrencilere sanatın tarihsel ve toplumsal önemini vurgulamak ve farklı sanat akımlarını ve sanatçılarını incelemeye teşvik etmektir.
İlk Hafta: İzlenimcilik
İzlenimcilik Akımının Ortaya Çıkışı
Işık ve Renk Kullanımının Önemi
İzlenimcilik ve Dış Ortamın Anlatımı
İzlenimcilerin Önemli Temsilcileri: Monet, Renoir, Degas
İkinci Hafta: Post-İzlenimcilik ve Sembolizm
Post-İzlenimcilerin Yeni Sanat Anlayışı
Sembolizm ve Metaforlar
Post-İzlenimcilerin ve Sembolistlerin Önemli Temsilcileri: Van Gogh, Gauguin, Redon
Duygu Barlas, direktörlüğünü üstlendiği Bilge Alkor Koleksiyon Evi ile işbirliği çerçevesinde Narmanlı Sanat projesini hayata geçirdi. Fransız Geçidi’nde konumlanan Narmanlı Sanat’ın ikinci alanı olan deneyim ve sergileme mekanını kurdu. Sanat yazarlarını odağına alan “yazıhane” eğitim programını tasarladı. Bağımsız küratör ve sanat danışmanı olarak projeler yürütmekte.
Koç Üniversitesi Uluslararası İlişkiler, Maastricht Universitesi müzecilik kuru, American University of Paris sanat tarihi ve edebiyat, Sotheby’s Institute of Art London sanat piyasası, Akbank Sanat Çağdaş Sanat ve Küratörlük programlarını tamamlamıştır. Kadir Has Üniversitesi’nde Tasarım bölümünde yüksek lisansına devam etmektedir.