Kayıt Ol

Toplam fiyat ₺ 360
Etkinlik sonlanmıştır.
[Not: Bu etkinlik zoom üzerinden gerçekleştirilecektir. Katılımcılar Zoom bağlantısını mail olarak alacaktır.]

Koleksiyonerlik ve Tarih Üzerine; 

Tarihselliği ve Problemleri ile Çağdaş Sanat Koleksiyonculuğu

Tarih: 20-27 Nisan Çarşamba

20:00-21:30

Eğitmen: Ebru Nalan Sülün

 

İki hafta sürecek olan atölyede;

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun ardından yaşanan siyasi ve toplumsal gelişmelere paralel; sergi, galericilik, müzayedecilik, müzecilik tarihi anlatılacak ve tüm bu gelişmelerin koleksiyonerliğe yansımaları, sorunları ve etkileri tartışılacaktır.

 

 

1.Hafta

Osmanlı İmparatorluğu’ndan 1990 yılına uzanan süreçte koleksiyonerliğin tarihsel gelişimine odaklanacak olan atölyede özellikle Osmanlı Batılılaşma Dönemi’nde yaşanan kültürel ilişkilerin koleksiyonerliğe etkisi, Gülbenkyan, Camondolar gibi koleksiyoner ailelerin profilleri, Halil Şerif Paşa koleksiyonu analiz edilecektir. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun ardından yaşanan siyasi, toplumsal gelişmelere paralel sergi, galericilik, müzayedecilik, müzecilik tarihi anlatılacak ve tüm bu gelişmelerin koleksiyonerliğe yansımaları, sorunları ve etkileri tartışılacaktır. Bu bağlamda; özellikle 1923-1990 tarihleri arasında Türkiye’de yaşanan ekonomik, siyasi, sosyal gelişmeler üzerinden bir sanat piyasası tartışması yapılacaktır. Sorunlar tartışılacaktır.

 

 

2.Hafta

”Koleksiyonerlik ve Tarihi Üzerine I” atölyesinin kronolojik olarak devamı niteliğinde olacak olan atölye kapsamında; Türkiye’nin 1990’li yıllarda yaşadığı ekonomik, sosyolojik değişim ve tüm bu gelişmelerin sanat piyasasına yansımaları anlatılacaktır. 1990’lı yılların çok boyutlu analizi ve bu on yılın 2000’lere etkileri tartışılacaktır. 2000’lerde Türkiye’de gelişen koleksiyonculuk; bu dönemlerde yaşanan müzecilik, müzayedecilik, sergiler, galeriler tarihi; sorunları ve gelişimi üzerinden analiz edilecek tartışılacaktır. 2000’lerde açılan özel müzeler ve “koleksiyonlardan müzelere” sorunsalı ele alınacaktır. İkinci hafta özellikle koleksiyonculuğa dair sorunlar analiz edilerek öneriler sunulacak ve tartışma alanı oluşturulacaktır.

 

*Atölyemiz Zoom üzerinden gerçekleşecektir.

 

Doç. Dr. Ebru Nalân Sülün

Hacettepe Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü’nden lisans, Resim Bölümü’nden yüksek lisans derecelerini, sanat tarihi alanında “Türkiye’de Çağdaş Sanat Koleksiyonculuğu (1990-2010)” başlıklı tezi ile doktorasını alan Sülün, Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Temel Eğitim Bölümü Sanat Yönetimi Ana Bilim Dalı öğretim üyesidir. Sülün, Batı Sanatı-Çağdaş Sanat bilim alanı doçentidir. Pek çok sergide küratör, pek çok sanat festivali ve etkinliğinde koordinatör, düzenleyici, sanat yönetmenliği gibi görevler üstlenmiş olan Sülün, ulusal ve uluslararası sempozyumlara katılmış, ulusal ve uluslararası pek çok akademik yayında makaleleri yayınlanmıştır. Cumhuriyet Gazetesi, Sanat Dünyamız, Genç Sanat, Art-ist actual, Art-ist modern, Artam gibi yayınlarda sanat eleştirisi metinleri ve sanat yazıları yayınlanmıştır. “Habip Aydoğdu- KIRMIZI”, “Antalya’da Erken Cumhuriyet Dönemi Kültür-Sanat Ortamı” ve “Türkiye’de Çağdaş Sanat Koleksiyonculuğu” isimli üç kitabı olan Ebru Nalân Sülün, UNESCO- Uluslararası Sanat Eleştirmenleri Derneği (AICA-Internationale) üyesidir ve 2014-2018 yılları arasında AICA-Türkiye’nin yönetim kurulu üyeliğini yürütmüştür.

Katılımcı Listesi

  • Tarih: 20 Nis 2022 - 27 Nis 2022
  • Saat : 20:00 - 21:30 (Europe/Istanbul)
  • Son Katılım Tarihi 20 Nis 2022

Organizasyon

Benzer atölyeler

Koleksiyonerlik ve Tarih Üzerine
Edebiyat
Zoom

9. dönem çevrimiçi (online) kitap kulübümüz başlıyor!

Tarih: 23 Ocak Salı, 20 Şubat Salı, 19

Koleksiyonerlik ve Tarih Üzerine
Edebiyat
Narmanlı Apartmanı

Lara Lakay ile Yaratıcı Düşünce ve Yazı Atölyesi

Yaratıcı Düşünce ve Yazı Atölyesi (4 hafta, 10

Koleksiyonerlik ve Tarih Üzerine
Online & Yüz Yüze Sanat Tarihi
Narmanlı Apt. & Online

Duygu Barlas ile Çağdaş Sanata Giriş

Çağdaş Sanata Giriş (4 hafta) Yüz yüze ve

Koleksiyonerlik ve Tarih Üzerine
Gezi
Zeyrek Çinili Hamam, Zeyrek Mah.

Narmanlı Sanat ile Sergi Rotaları – Zeyrek Çinili Hamam: Kalıntıların Şifası

Zeyrek Çinili Hamam: Kalıntıların Şifası Tarih: 25 Kasım

Koleksiyonerlik ve Tarih Üzerine
Gezi
Meşher, İstiklal Caddesi

Narmanlı Sanat ile Sergi Rotaları: Meşher’i Geziyoruz!

Göz Alabildiğine İstanbul: Beş Asırdan Manzaralar Tarih: 30