Kayıt Ol

Toplam fiyat ₺ 150
Etkinlik sonlanmıştır.
[Not: Bu etkinlik zoom üzerinden gerçekleştirilecektir. Katılımcılar Zoom bağlantısını mail olarak alacaktır.]

Eğitmen: Prof. Dr. Ali Ergur

Tarih: 24 Kasım Çarşamba 20:00-21:30

Müziği dinleyerek değişimi duyabilir miyiz ?

Müzik, doğası gereği zaman ve mekâna sızar; toplum hayatına doğrudan eşlik eder. Toplum hayatının, çeşitli etkileşimlerle dönüşmesi, daha hızlı ve karmaşık bir kent hayatının ortaya çıkması, popüler kültürün bu bağlamda gelişmesi, modernleşme yönünde eğilimlere ivme vermiştir. Bu süreci en doğrudan ve birebir yansıtan sanat dalı ise müziktir. 

 

Bu atölyede Türkiye’de modernleşme olgusunun ana hatlarını, modernleşmenin makam müziği üzerindeki doğrudan etkilerinin neler olduğunu, Türkiye’nin tarihini müzik üzerinden değerlendirmeyi öğreneceğiz. Fazla teknik ayrıntılara girmeden, müziğin dilindeki ve toplumsal deneyimlenme biçimlerindeki dönüşümünü, on yedinci yüzyıl sonlarından günümüze kadar uzanan bir eksende tartışacağız. Önceden oluşturulmuş Spotify listeleri eşliğinde dönemsel müzik örneklerini dinleyip zaman içinde biçim, üslûp, sistem, kuram, beğeni düzeylerinde olan değişmeleri keşfetme şansı bulacağız.

 

Ali Ergur:

1966 yılında Atina’da doğdu. 1985 yılında Galatasaray Lisesi’nden mezun oldu. Marmara Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü’nde 1989’da lisans, aynı üniversitede Siyaset ve Sosyal Bilimler alanında 1992’de yüksek lisans eğitimini tamamladı. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Sosyoloji Doktora Programı’ndan 1997 yılında mezun oldu. 1990-2000 arasında Marmara Üniversitesi Fransızca Kamu Yönetimi Bölümü’nde araştırma görevlisi ve öğretim görevlisi olarak çalıştı. Galatasaray Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’ne 2000 yılında yardımcı doçent olarak geçti. Aynı kurumda doçent (2003) ve profesör (2010) unvanlarını aldı. İletişim sosyolojisi, teknoloji, sanal gerçeklik, gözetim, tüketim, sanayi-sonrası toplum, ekonomik seçkinler, kültür sosyolojisi, müzik sosyolojisi alanlarında bilimsel çalışmalar yürütmüştür. 1998 yılından başlayarak müzik üzerine denemeler ve akademik çalışmalar yayınladı. Müzik yazıları düzenli olarak Hayalet Gemi, Andante, Opus dergilerinde ve tekil olarak çeşitli mecralarda yayınlandı. Mayıs 2014’ten bu yana Sanattan Yansımalar sanat portalında Sesin İzi başlıklı köşesinde müzik denemeleri yazmaktadır. Ayrıca müzik alanında uluslararası akademik yayınları da vardır. Yayınlanmış birçok bilimsel makalesinin yanı sıra sekiz kitabın yazarı ve editörüdür: Portedeki Hayalet. Müziğin Sosyolojisi Üzerine Denemeler, Bağlam, İstanbul, 2002; Görkemli Unutuş. Toplumsal Belleğin Kıvrımlarında Dumlupınar Faciası, Bağlam, İstanbul, 2006; Le Technocentrisme. Promesses et menaces de l’ère informatique, L’Harmattan, Paris, 2009; Müzikli Aklın Defteri. Toplumbilimsel İzdüşümler, Pan, İstanbul, 2009; Buruk Şenlik, Enformasyon Toplumunda Anomi ve Yabancılaşmanın Yeni Biçimleri, Phoenix Yayınları, Ankara, 2016. Musikinin Asrî Prensi Ali Rifat Çağatay, Gece Yayınları, Ankara, 2017 (Nilgün Doğrusöz’le birlikte). Ses ile Yankı Arasında, Raskolnikov Kitap, Denizli, 2020; Ateş ve İhanet, COVID Kliniğinde Sağlık Çalışanlarının Deneyimi, Raskolnikov Kitap, Denizli, 2020.

Ali Ergur, bugüne kadar Marmara, Galatasaray, Mimar Sinan Güzel Sanatlar, Erciyes ve Anadolu üniversitelerinde, Harp Akademileri’nde çeşitli dersler vermiştir. Halen Galatasaray Üniversitesi’nde lisans ve yüksek lisans, İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Müziği Konservatuarı Müzikoloji ve Müzik Teorisi Doktora Programı’nda müzik sosyolojisi dersleri vermektedir.

 

 

Katılımcı Listesi

  • Tarih: 24 Kas 2021 - 24 Kas 2021
  • Saat : 20:00 - 21:30 (Europe/Istanbul)
  • Son Katılım Tarihi 24 Kas 2021

Organizasyon

Benzer atölyeler

Modernleşmeyi Duymak: Türkiye’de Müziğin Sosyolojisi
Edebiyat
Zoom

9. dönem çevrimiçi (online) kitap kulübümüz başlıyor!

Tarih: 23 Ocak Salı, 20 Şubat Salı, 19

Modernleşmeyi Duymak: Türkiye’de Müziğin Sosyolojisi
Edebiyat
Narmanlı Apartmanı

Lara Lakay ile Yaratıcı Düşünce ve Yazı Atölyesi

Yaratıcı Düşünce ve Yazı Atölyesi (4 hafta, 10

Modernleşmeyi Duymak: Türkiye’de Müziğin Sosyolojisi
Online & Yüz Yüze Sanat Tarihi
Narmanlı Apt. & Online

Duygu Barlas ile Çağdaş Sanata Giriş

Çağdaş Sanata Giriş (4 hafta) Yüz yüze ve

Modernleşmeyi Duymak: Türkiye’de Müziğin Sosyolojisi
Gezi
Zeyrek Çinili Hamam, Zeyrek Mah.

Narmanlı Sanat ile Sergi Rotaları – Zeyrek Çinili Hamam: Kalıntıların Şifası

Zeyrek Çinili Hamam: Kalıntıların Şifası Tarih: 25 Kasım

Modernleşmeyi Duymak: Türkiye’de Müziğin Sosyolojisi
Gezi
Meşher, İstiklal Caddesi

Narmanlı Sanat ile Sergi Rotaları: Meşher’i Geziyoruz!

Göz Alabildiğine İstanbul: Beş Asırdan Manzaralar Tarih: 30