Sanat Tarihi ve Beden
Eğitmen: Doç. Dr. Seda Yavuz
Tarih: 7-14-21-28 Aralık Salı 20:00-21.30
*Atölyemiz Zoom üzerinden gerçekleşecektir.
Bedenin sanatsallığı, sanattaki varlığı veya yokluğu gibi kavramlar üzerine tasarlanmış olan bu atölyede sanat tarihi ve beden algısı üzerine düşünmeyi öğreneceğiz. İdeal bedenden, estetik kavramına, örtü ve örtünmenin sanattaki karşılıklarından, bedenin yokluğuna birçok konuyu keşfedeceğimiz 4 haftalık bir sanat tarihi yolculuğu bizi bekliyor!
Program İçeriği
- Hafta: İdeal Beden
Antik Yunan’dan başlayan güzellik ve oran kurgusunu resim ve heykel tarihi örnekleriyle günümüze dek tartışacağız.
- Hafta: Beden ve Örtü
Bedenin örtülmesinin tarihini arkaik dönem örnekleriyle başlatarak örtünmenin tarihini sanat tarihinden örneklerle tartışacağız.
- Hafta: Eriyen Beden
Bedenin formunu bozmak ya da boyutuyla oynayarak azaltmak… Sanat tarihi örneklerine felsefe eşlik edecek.
- Hafta: Bedenin Yokluğu
Sanat tarihinden figürü çıkartırsak elimizde ne kalır? Natürmort resmin tarihinden nesnesizleşmeye dolayısıyla soyuta gitmenin tarihini örneklerle irdeleyeceğiz.
Seda Yavuz
Lisans eğitimini 1999 yılında Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü’nde tamamladı. 2000 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü’nde Yüksek Lisans öğrenimine, aynı yıl aynı bölümde Araştırma Görevlisi olarak çalışmaya başladı. Yüksek Lisans tez konusu; ‘Yapı-bozum Bağlamında Fluxus Hareketi’ Doktora tez konusu; ‘Heykelde Boşluk Kavrayışı: Modernizm ve Sonrası’dır. 2013 yılında Yard. Doç., 2017 yılında Doçent ünvanını almıştır. Verdiği dersler; Batı Sanatının Kaynakları, Heykel Sanatı Tarihi, Sanat Felsefesi, Güncel Sanat Araştırmaları, (Y.L.). Heykel Tarihi Araştırmaları (Doktora) ve Türk Resim- Heykel Sanatıdır (Doktora).
Çalışma alanları; (Batı sanatı – Cumhuriyet dönemi ve sonrası odaklı) Modernizm, sanatta feminist teoriler, heykel tarihi, çağdaş ve güncel sanattır. Çeşitli dergi ve gazetelerde eleştiri ve çözümleme yazıları yayımlanmış, küratörlük ve sergi organizasyonu yapmıştır. 2007 yılından beri çeşitli galeri ve sanat kurumlarında seminerler vermektedir. Uluslararası Sanat Eleştirmenleri Derneği (AICA-TR) üyesidir.